Halverwege onze reis - Reisverslag uit Palenque, Mexico van Anna Straatsma - WaarBenJij.nu Halverwege onze reis - Reisverslag uit Palenque, Mexico van Anna Straatsma - WaarBenJij.nu

Halverwege onze reis

Door: Anna

Blijf op de hoogte en volg Anna

19 Juli 2014 | Mexico, Palenque

Het is nog maar een dikke week geleden dat ik mijn eerste bericht online zette, maar het voelt nu al als een eeuwigheid geleden. Doordat we veel onderweg zijn en al veel plekken hebben gezien lijkt het alsof we al weken onderweg zijn. We hebben tot nu toe overnacht in de plaatsen Puerto Morelos, Isla Holbox, Valladolid, Mérida en Campeche. We zijn zojuist aangekomen in Palenque, waar we 2 nachten verblijven.

Nadat ik mijn vorige bericht had gepost zijn we op het tropische eilandje voor vier uur een golfkarretje gaan huren en hebben we over het hele eiland gecrost. Zelfs ik (zonder rijbewijs) heb stukjes gereden en heb de smaak te pakken gekregen. We kwamen op hele mooie, rustige plekken terecht en we hebben voor het eerst, van heel dichtbij, flamingos gezien in het wild, hele groepen, heel bijzonder. Bij zonsondergang heb ik op het strand, voor onze accommodatie yoga gedaan met een aantal Mexicanen. De volgende dag stonden we vroeg op voor onze bootexcursie: walvishaaien spotten (waar Isla Holbox om bekend staat). Het was heel bijzonder omdat je naast de enorme beesten kon zwemmen en zo dichtbij was dat je ze zou kunnen aanraken. Verder zijn we nog naar verschillende plekken gevaren om dolfijnen en flamingos te spotten en met schildpadden te snorkelen. Als lunch kregen we een typisch gerecht van het eiland (Cerviche – rauwe visfilet met ui, tomaat en citroen, en nachos natuurlijk).

De volgende dag moesten we het paradijs alweer verlaten helaas en namen we de boot naar het vasteland. Vanaf daar reden we verder naar Valladolid. Een stad die bekend staat om het prachtige plein, met zijn mooie gebouwen, ‘cenotes’ (grote grotten waar je kan zwemmen) en om de Maya cultuur – op straat zie je nog veel (oudere) vrouwen in de traditionele Maya ‘huipil’ – witte katoenen blouses of jurken versierd met kleurrijk borduurwerk. We verbleven twee dagen in Valladolid, we hebben de stad verkend, gezwommen in meerdere ‘cenotes’, een uitstapje gedaan naar Río Largartos, waar we een boot tour deden, flamingo’s zagen en een echt modderbad namen. Ook hebben we voor het eerst een Maya tempel bezocht, in het midden van de jungle, heel indrukwekkend.

Na Valladolid zijn we naar Mérida gegaan, de hoofdstad van Yucatan, waar we drie nachten verbleven in een heel klein, maar prachtig hotel in het midden van de stad. We hadden die dagen wat last van de hitte en hebben het daarom wat rustiger aan gedaan. De eerste dag zijn we ’s middags de stad gaan verkennen, een stad vol prachtige gebouwen, wat erg doet denken aan de Spaanse koloniale tijd. Het was wel even wennen om van een tropisch eiland en een klein stadje ineens in de hoofdstad terecht te komen, veel drukte en gezelligheid maar ook vooral veel armen en bedelaars op straat. De tweede dag zijn we vroeg vertrokken op weg naar Uxmal, prachtige opgravingen van een gehele Mayastad, één van de mooiste van Mexico.

Na Mérida zijn we naar Campeche gereden, waar we maar één nachtje zijn gebleven. Campeche is een prachtig havenstadje, wat vooral bekend staat om de gekleurde huizen in de binnenstad binnen de stadsmuur en de piratengeschiedenis. We hebben rustig aan wat gewandeld door de stad en zijn vandaag weer vertrokken op weg naar Palenque. Na 4.5 uur rijden zijn we hier alwéér in een paradijselijke accommodatie aangekomen. Meer hierover volgt mijn volgende weblog.

Tot nu toe valt onze reis ons heel erg mee, de meeste vooroordelen over het land en de mensen zijn tot nu toe nog niet terecht gebleken. Het weer is goed, de omgeving is mooi, de wegen zijn veilig en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam en sprankelen helemaal als je Spaans met ze begint te praten.

Foto’s staan weer op Facebook en volgen later bij dit reisverslag (het internet is nu even te traag).

Hasta luego!!!
Anna